Atipični karcinoid grkljana : prikaz slučaja - Grabovac, Stjepan (Array, 2009)
Neuroendokrini karcinomi izuzetno su rijetki u podrucju grkljana, a sukladno preporuci Svjetske zdravstvene organizacije podijeljeni su u tri grupe: tipicni karcinoid – dobrodiferencirani neuroendokrini karcinom, atipicni karcinoid – umjereno diferencirani neuroendokrini karcinom i sitno stanicni neuroendokrini karcinom – slabo iferencirani neuroendokrini karcinom. Važno je razlikovati svaki od ovih tumora zbog drugacijeg nacina lijecenja i prognoze. Atipicni karcinoid je najcešci oblik ove vrste tumora u grkljanu. U pravilu je supragloticne lokalizacije s tendecijom lokalne invazije i metastaziranja. Autori prikazuju slucaj atipicnog karcinoida lokaliziranog na lijevom ariepigloticnom naboru kod 71- godišnjeg muškarca, patohistološku i imunohistokemijsku obradu: citokeratin, epitelijalni membranski antigen, kromogranin A i sinaptofizin. Tretman je ukljucio transoralnu endoskopsku reskeciju tumora. Pacijent je nakon petogodišnjeg pracenja urednog lokalnog nalaza