Samoregulacija : čarobni štapić ili uzaludni trud? - Malović, Stjepan (Array, 2009)
Masovni mediji snose odgovornost za objavljeno, a novinari pak odgovaraju za svoje tekstove i druge novinarske radove. Ali, umjesto da se to regulira zakonima, pravilima, odredbama i sličnim mjerama koje svaka država može poduzeti, novinarstvo je najbolje prepustiti ljudima iz struke, koji će samoregulacijom uvesti osnovna pravila ponašanja, poštovanje etičkih načela i profesionalnih standarda. Tako je osnovan jedan od temeljnih oblika samoregulacije: vijeće za medije. Trenutačno takva vijeća djeluju u 20 zemalja Europske unije, te u 47 zemalja Vijeća Europe. Ovogodišnja skupština Alijanse europskih vijeća za medije (AIPCE) osnažila je potrebu za takvim tijelima i u državama u kojima ne postoje te potvrdila koliko su ona uspješna i djelotvorna