Pokoravano, ali nikad pokoreno : hrvatsko novinarstvo 2008. godine - Novak, Božidar, publicist (Array, 2009)
Koncentracija medijskog tržišta ograničava pluralizaciju medija i mišljenja, a one su bitne sastavnice za funkcioniranje demokracije. Sljedeća je opasnost isključivo razmišljanje u kategorijama profita i isplativosti. To utječe i na uredničku politiku, jer postaje osnovni sud o tome što prolazi, a što ne. U tim relacijama osnovna moć temelji se u mogućnosti skrivanja, prikrivanja i javnog nepostojanja. Zato se registrira gubljenje autonomije profesionalnih novinara u odnosu prema poslodavcima. Tu se odigrava velik dio složene igre medijskim manipulacijama. Jasno, izlaz nije u jadikovanju i kritici profita. Moramo priznati da se danas mijenja publika korisnika medija. I novinarstvo se mijenja. Izlaz je možda i u tome da ne tražimo samo društvenu odgovornost novinara, nego i vlasnika. Izlaz može biti samo ako zajedno traže rješenja na smjeru demokracije i razvoja novog profila medija, koji profit nalazi u istini, blagostanju i društvenoj odgovornosti. Izlaz iz ove klopke jest tražiti poslovne modele koji će odgovarati vremenu i zajednici. U njima će i reklamna poruka više vrijediti ako se pojavljuje u okolišu vjerodostojnosti i ozbiljnosti pojedinog medija