Franjo Ožegović - prvi hrvatski naftni geolog - Dečak, Ivan, publicist (Array, 2009)
U Hrvatskoj su se nafta i plin počeli istraživati prije više od sto godina, a pojačano poslije Drugoga svjetskog rata. Već 1948. Franjo Ožegović je otkrio prvo poslijeratno naftno polje u Hrvatskoj: Križ Šumećani. Usporedno s istraživanjem nafte, počeo je raditi i na Tehničkom fakultetu, gdje brzo napreduje u zvanja docenta, izvanrednog i redovnog profesora. Godinama je bio predstojnikom Zavoda, u dva mandata prodekanom i dekanom (1959.-1960.) Tehnološkog fakulteta. Napisao je više znanstvenih i stručnih radova te je bio predsjednik Hrvatskog geološkog društva, urednik časopisa Nafta, prvi počasni član Znanstvenog savjeta za naftu JAZU/HAZU i Hrvatskog geološkog društva. U Gornjim Vinama je imao vinograd i klijet, gdje je sa suprugom Antonijom okupljao visokoobrazovano i domoljubno društvo. Umro je 1978. i pokopan je na križevačkom groblju