Križevački motivi u književnom djelu Antuna Nemčića - Milas, Petar, povjesničar (Array, 2009)
Ovaj tekst posvećen je 160. obljetnici smrti Antuna Nemčića koji je poznati pisac preporodnog doba, a koje se zove i hrvatski romantizam. Iako nije rođeni Križevčanin, Križevce je izabrao za svoj zavičaj. Pisac je putopisne proze pod naslovom Putositnice u kojima je opisao svoje dojmove na putovanju od Hrvatske do Italije i Austrije. Ovim djelom postao je utemeljitelj putopisne proze u našoj književnosti. Drugim djelom, komedijom Kvas bez kruha ili Tko će biti veliki sudac? satirički je opisao jedan istinit događaj izbora županijskih dužnosnika u Križevcima. Ova dva djela sadrže cijeli niz križevačkih motiva, pa Nemčića Križevčani i smatraju svojim najslavnijim sugrađaninom, o čemu svjedoči piščev spomenik na središnjem gradskom trgu koji nosi njegovo ime. Nakon prerane smrti u 36. godini, Nemčićevo posljednje počivalište, određeno njegovom posljednjom željom, nalazi se na križevačkom gradskom groblju