Polemika o secesiji u Hrvatskoj : Franjo Ksaver Kuhač i Ivo Pilar - Metesi Deronjić, Željka (Array, 2009)
U članku se izlažu osnovni nazori i stavovi o secesiji u Hrvatskoj koje su 1898. godine u svojim spisima iznijeli Franjo Ksaver Kuhač, zastupnik tradicionalnih i Ivo Pilar, pobornik modernih estetičkih i umjetničkih tendencija. Kronologija njihove polemike odvijala se na sljedeći način: nakon Kuhačeva spisa Anarkija u hrvatskoj književnosti i umjetnosti. Poslanica umjetničkim secesionistima i književnim dekadentima, Pilar je objavio studiju Secesija. Studija o modernoj umjetnosti, poslije čega je Kuhač reagirao tekstom O secesiji. Odgovor gosp. J. Pilaru. Novoj umjetničkoj struji Kuhač se žestoko protivio, dok je Pilar napisao apologiju modernoj umjetnosti. Na temelju analize njihovih stavova i argumenata, u članku je ponuđen uvid u hrvatsku estetičku problematiku s kraja 19. stoljeća