Dudićevo tumačenje kometa - Skuhala Karasman, Ivana (Array, 2009)
Na temelju spisa De cometarum significatione commentariolus (O značenju kometa raspravica), kojeg je hrvatski renesansni ﬁlozof Andrija Dudić objavio 1579. godine, u ovom je članku obrađeno Dudićevo razumijevanje pojave kometa, koja se dogodila 1577. godine, kao i utjecaj kometa na čovjeka, i u konačnici, Dudićevo razumijevanje čovjeka. Dudićevo razumijevanje pojave kometa promišlja se u kontekstu promjena koje se događaju u renesansnoj astronomiji i ljudskom razumijevanju kozmosa. Pojave kometa pritom se povezuju s čovjekom i mogućim utjecajima na zemaljske događaje, pri čemu se tumačenje njihova utjecaja kreće u rasponu od razumijevanja koja komet vide kao djelatni uzrok zemaljskih promjena, preko onih koja komet razumiju kao znak, do onih koja komet razumiju kao nebesku pojavu koja nije vezana s događajima na Zemlji. Svoje razumijevanje odnosa kometa i čovjeka Dudić temelji na priznavanju posebnosti ljudskog djelovanja, na razumijevanju kometa kao prirodnih pojava te na metodi koja podsjeća na današnju "statistiku" kojom polazeći od iskustva provjerava podudarnost nebeskih pojava i zemaljskih promjena. Na temelju svega Dudić dolazi do zaključka o nepostojanju kauzalne veze između pojave kometa i događaja na Zemlji te potvrđuje slobodu volje kao osnovu ljudskog djelovanja