Petrićeva ars historica u preradi Thomasa Blundevillea - Špoljarić, Stjepan, filozof (Array, 2009)
Prvo englesko djelo o umijeću historije (ars historica) napisao je Thomas Blundeville, a objavljeno je 1574. godine pod naslovom The true order and Methode of wryting and reading Hystories. Svoje djelo Blundeville je sastavio prema djelima dvaju pisaca: Della historia diece dialoghi Frane Petrića i Delle osservationi et avvertimenti che aver si debbono nel legger delle historie Giacoma Aconcija. Zbog toga što izabire samo drugu polovicu Petrićevih dijaloga o povijesti, od šestog do desetog, kao i zbog toga što izabrane dijaloge ne prevodi u cijelosti, Blundevilleovo se djelo može smatrati zbirkom. Izabrane dijelove Petrićevih dijaloga Blundeville je mnogo puta kratio ili ispuštao, a često se služio i inverzijom te interpolacijom. Zato je Blundevilleovo djelo prerada, a ne prijevod Petrićeva djela. U svojoj preradi engleski autor ignorira Petrićeve teoretske napore i donosi zbirku pravila u kojoj prevladava Blundevilleov interes za utilitarnim karakterom historije