Nastanak Arithmetike horvatszke i razvoj župe Svetog Martina Biskupa u Martinskoj Vesi u vrijeme župnika Mije Šiloboda-Bolšića 1751.-1760 - Sremić, Domagoj (Array, 2009)
Mijo Šilobod-Bolšić (1724.-1787.) župničku je dužnost obnašao od 1751. do 1760. godine u Martinskoj Vesi pokraj Siska. U tom razdoblju ostavio je neizbrisiv trag u skrbi za obrazovanje i napredak hrvatskoga puka. Njegov najveći doprinos bilo je izdavanje znamenitog matematičkog priručnika pod naslovom Arithmetika horvatszka iz 1758. godine. U priručniku na domaćem, kajkavskom jeziku, na zoran način predočava brojne računske operacije popraćene slikovitim primjerima iz svakodnevnog života hrvatskog seljačkog staleža