O Kranjcima i "Slovencima" ili Slavoncima (Slovincima) u Križevačkoj županiji te Varaždinskom generalatu od kraja 16. do početka 18. stoljeća - Petrić, Hrvoje, povjesničar (Array, 2009)
Na prostore Križevačke županije i Varaždinskog generalata doseljavalo se stanovništvo s raznih prostora, koje je imalo značajnu ulogu u obnovi naseljenosti i osnivanju novih naselja. Među brojnijim doseljenicima zabilježeni su Kranjci, kojih podrijetlo valja tražiti na slovenskom etničkom prostoru. Oni su bili izrazito disperzirano naseljeni po Križevačkoj županiji i Varaždinskom generalatu, a nošenje prezimena Kranjec govori da je bilo riječ o ljudima koji su, iz nekih nama nepoznatih razloga, skrivali svoj identitet. Ostaje otvorenim pitanje nisu li neki među njima bili i potomci prije iseljenog stanovništva koji su se vratili u zavičaj svojih predaka. U Varaždinskom generalatu je ostao živjeti i nemali broj starosjedilaca koji su govorili kajkavštinom. Oni su u izvorima popisani kao "Slovenci" (Slavonci, Slovinci). Možda je pojam "Slovenac" (Slavonac) u Varaždinskom generalatu i Križevačkoj županiji 17. stoljeća moguće proširiti i na one doseljenike iz dijela nekadašnje Križevačke županije koji je dospio pod osmansku vlast. Ti bi "Slovenci" (Slavonci) bili ostaci srednjovjekovnog stanovništva koje je govorilo kajkavštinom