Srednjovjekovna topografija Cirkvene, Žabna i njihove okolice - Pavleš, Ranko (Array, 2009)
Područje koje je obrađeno u ovom članku nalazi se južno od Križevaca. S istoka je omeđeno potokom Velika, s juga crtom koja ide od sjevernog dijela sela Bolč, preko Praščevca, Hagnja, Remetinca do Buzadovca, a na sjeveru zahvaća prostor Cepidlaka i dodiruje Tremski potok. U srednjem vijeku područje je bilo u jugoistočnom kutu Kalničkog kotara i arhiđakonata. Posjedovno, prostor je bio razmrvljen u veliki broj malih i srednjih imanja, pa je čak i nešto veći cirkvenski posjed okupljao zemlje i kmetove rasute na širem području. Također, prostor je obuhvaćao i niz manjih sela te zaselaka čija imena su tek dijelom spomenuta u dosadašnjoj historiograﬁji. Nekoliko ovdašnjih naselja je imalo nešto veći stupanj centraliteta, prije svega zbog župnih crkava u njima te plemićkih utvrda. Članak je podijeljen u dva dijela: s nekoliko opisa međa u prvom i podacima o naseljima u drugom dijelu. Ovakvu podjelu nametnula je sama građa, jer u većini slučajeva nije bilo moguće povezati opise s naseljima, odnosno posjedima. U arheološkom smislu, prostor se počeo otvarati tek nedavno, dok toponomastika nije uopće istraživana, a ove dvije znanosti bi mogle, uz dodatni rad u arhivima, znatno dopuniti ovaj rad