Dinamičke demografske determinante ruralno-urbane polarizacije Osječko-baranjske županije (1971.-2001.) - Jukić, Marijan, geograf (Array, 2010)
U ovome su radu prikazane i analizirane osnovne odrednice dinamike urbanoga i neurbanoga stanovništva Osječko-baranjske županije u međupopisnom razdoblju od 1971. do 2001. godine. Prostorno-populacijska polarizacija urbanih (gradskih) i neurbanih (ruralnih ili seoskih i urbaniziranih, odnosno prijelaznih ili mješovitih) naselja promatrana je sa stajališta demografskoga stanja i procesa. Osnovna smjernica istraživanja jest u utvrđivanju stupnja polarizacije između urbanih i neurbanih naselja, ali i u povezivanju dobivenih razlika s prostornom strukturom Osječko-baranjske županije. Demografska stvarnost Osječko- baranjske županije, ali i Hrvatske u cjelini, obilježena je sve izraženijim procesima ukupne i prirodne depopulacije, kao i emigracije