Džez između popularne glazbe i elitne umjetnosti - Krnić, Rašeljka (Array, 2010)
Na samom početku svoga teksta pod naslovom "Je li džez popularna glazba?" Simon Frith tvrdi da je vrlo lako odgovoriti na to pitanje. On jednostavno i jasno kaže: "Da! Kraj diskusije." Međutim, činjenica da oko odgovora na to pitanje nema konsenzusa – ni među teoretičarima, a ni među glazbenicima i publikama – indicira da odgovor ni izdaleka nije tako jednostavan i naglašava kompleksnost džeza kao glazbenoga i kulturnoga fenomena nastalog na početku 20. stoljeća. Uzimajući u obzir paradoksalnu prirodu džeza i njegov specifični povijesni razvoj, čini se simptomatičnim da su "popular music studies" i "jazz studies" dvije zasebne znanstvene discipline. Iako je 1920-ih i 1930-ih godina džez nedvojbeno, u određenim varijantama, imao popularni karakter, neki teoretičari smatraju da je taj njegov aspekt nepravedno zapostavljen u istraživanjima popularne glazbe