Percepcija boli u uvjetima različite razine distrakcije - Ivanec, Dragutin (Array, 2010)
Cilj istraživanja bio je provjeriti neke postavke o ulozi odvraćanja pažnje od bolnoga podraživanja kao mogućega kognitivno-bihevioralnog postupka smanjenja boli. Pošlo se od pretpostavke da će više distrakcije dovesti do većega analgetskog efekta te da će on biti izraženiji kod slabijega podraživanja. U istraživanju je sudjelovalo 30 sudionika, koji su podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina bila podraživana slabijim električnim podražajima koji su bili na granici boli, a druga jačim, bolnim podražajima. Svi su ispitanici i jedne i druge skupine bili u tri situacije različite razine distrakcije: kontrolna situacija bez distrakcije, niža razina distrakcije koja je uključivala obavljanje jednoga paralelnog zadatka slijeđenja te viša razina distrakcije koja je uključivala uz zadatak slijeđenja još i paralelno slušanje glazbenog isječka te kognitivni zadatak odbrojavanja unatrag