Percepcija zdravlja u pokretnih starijih osoba : (segment studije o kroničnim bolestima u Hrvatskoj) - Pavlović, Mladen, liječnik (Array, 2010)
Upitnikom zdravstvenoga statusa SF-36 (hrvatska inačica) ispitali smo percepciju zdravlja u 396 starijih osoba, sudionika longitudinalne studije s različitim socioekonomskim osobinama. Utvrđena je niža percepcija zdravlja u starijoj dobnoj skupini (76 – 91 god. – IV. dob: dimenzija fizičkoga funkcioniranja i fizičkih ograničenja). Žene imaju nižu samoprocjenu dimenzije zdravstvenoga statusa tjelesne boli. Urbani sudionici imaju višu percepciju komponenti općega zdravlja, mentalnoga zdravlja, vitalnosti, fizičkih ograničenja i tjelesne boli. Slabije obrazovani sudionici lošije doživljavaju i zdravlje. Obrazovanje je, prema svim dimenzijama zdravlja, statistički značajniji čimbenik u usporedbi s arbitrarnom granicom siromaštva (mjesečna mirovina ±1500,00 kn mjesečno)