Mjerenje pubertalnoga sazrijevanja u istraživanjima razvoja adolescenata - Keresteš, Gordana (Array, 2010)
Iako se u posljednjih nekoliko desetljeća razvoj različitih aspekata doživljavanja i ponašanja u razdoblju adolescencije intenzivno istražuje, uloga pubertalnoga sazrijevanja – središnje i najistaknutije razvojne promjene na prijelazu iz djetinjstva u odraslu dob – u razvoju ostalih aspekata funkcioniranja i ponašanja adolescenata ispituje se iznenađujuće rijetko. K tome, istraživači su skloni o stupnju pubertalnog razvoja zaključivati na temelju kronološke dobi, što zbog velikih individualnih razlika u vremenu početka puberteta i brzini pubertalnog razvoja nije potpuno opravdano