Stranci u silbenskim matičnim knjigama iz 17., 18. i prve polovice 19. stoljeća - Vigato, Ivica (Array, 2009)
U ovom radu autor daje popis osoba pronađenih u matičnim knjigama rođenih i vjenčanih iz 17., 18. i prve polovice 19. stoljeća s otoka Silbe za koje su pisari naznačili da su stranci. Također ih razvrstava po mjestima njihova podrijetla i po njihovim zanimanjima. Zabilježena su mnoga mjesta na Jadranskoj obali i na otocima, spominju se mnogi prekomorski, danas talijanski gradovi, ali i udaljene države: Španjolska, Francuska, Rusija. Osim kapetana i paruna, u maticama su osvjedočeni i mnogi obrtnici, klerici, liječnici, plemići. Autor na osnovu podataka iznesenih u radu zaključuje da je razvoj brodarstva na Silbi u 17., 18. i prvoj polovici 19. stoljeća otvorio vrata mnogim strancima koji su rado dolazili na otok