Njemačka prezimena u Zagrebu i okolici i načini njihova prilagođivanja hrvatskom jezičnom sustavu - Ščukanec, Aleksandra (Array, 2009)
Ovaj se rad bavi analizom prezimena njemačkoga podrijetla u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Na temelju prikupljenog korpusa identificiraju se modeli ortografsko-fonološke prilagodbe, te pravilnosti i dosljednosti proučavane adaptacije, dok se izvorna, neprilagođena prezimena klasificiraju prema značenjskim kategorijama. Uspoređuje se prezimenski korpus Zagreba i Zagrebačke županije s korpusom prezimena njemačkoga podrijetla na području Osječko-baranjske županije. Također se ispituje zastupljenost i brojnost prezimena njemačkoga podrijetla u dvije istraživane hrvatske županije u odnosu na najčešća prezimena u Njemačkoj i Austriji