London i Bonn : dva pola politike Europske zajednice prema priznanju Republike Hrvatske 1991. godine - Bekić, Andrea (Array, 2010)
Proglašenje neovisnosti RH u lipnju 1991. europske političke metropole doživjele su kao udarac regionalnoj stabilnosti. Posebno je osjetljiv bio položaj i uloga Njemačke. Bonn se, unutar EZ-a, zauzeo za međunarodno priznanje i ostvarenje samoodređenja RH. Kako ne bi ostala izolirana unutar EZ-a, posebice u svjetlu prihvaćanja Maastrichtskoga ugovora o EU u prosincu 1991., Velika Britanija načelno se složila s priznanjem RH, ali se usprotivila "preuranjenom priznanju".