Jugoslavenski teritorijalni zahtjevi prema Mađarskoj i susjednim zemljama i planovi za njihovu primjenu nakon Drugog svjetskog rata - Hornyak, Arpad (Array, 2010)
U mjesecima nakon sloma Kraljevine Jugoslavije u travnju 1941., tri glavne jugoslavenske političke snage dale su si pravo ponovo uspostaviti raskomadanu jugoslavensku državu. To su bile Jugoslavenska kraljevska izbjeglička vlada, zatim tzv. Jugoslavenska vojska u otadžbini ili Četnički pokret pod vodstvom pukovnika, a zatim generala Dragoljuba (Draže) Mihailovića, te ustanička partizanska vojska kao tzv. Narodnooslobodilački pokret Jugoslavije pod vodstvom Jugoslavenske komunističke partije, odnosno Josipa Broza Tita, koja tijekom ratnih godina stječe sve veće značenje, a poslije, čak i priznanje velikih savezničkih sila. Članak se uglavnom bavi planovima gore spomenutih političkih snaga o poslijeratnom teritorijalnom uređenju, a posebno planovima koji su se odnosili na Mađarsku.