Društveni pogledi Ante Starčevića - Markus, Tomislav (Array, 2009)
Autor analizira društvena shvaćanja u djelu hrvatskog političara i ideologa Ante Starčevića (1823,-1896,). Starčević je u svojim djelima izgradio sustav nacionalne ideologije u kojoj je obradio mnoga značajna politička, ekonomska i kulturna pitanja. Zalagao se za suradnju različitih društvenih slojeva radi lakšeg ostvarenja osnovnoga političkog cilja: stvaranja samostalne hrvatske države. Zastupao je idealističko viđenje države kao moralne zajednice koja bi trebala omogućiti dobar život svojih članova i koncept građanskog nacionalizma po kojoj su članovi nacije svi državljani bez obzira na etničko ili vjersko podrijetlo. Po političkim stavovima Starčević je bio tipični liberal XIX. stoljeća jer je zagovarao načelo narodnog suvereniteta, ali sa snažnim elitističkim shvaćanjima, tj. žene i niži (seoski) slojevi ne mogu sudjelovati u političkom životu