Boka kotorska za neoapsolutizma - Obad, Stijepo (Array, 2009)
Poslije nemirne 1848./49. žitelji brdskih krajeva Boke kotorske postupno su prihvaćali obveze da plaćaju porez tzv. zemljarinu na koju je zemlja uknjižena i da ubuduće trebaju ići u vojsku poput drugih stanovnika Kraljevine Dalmacije. U uvjetima relativnoga mira i prisilne šutnje i u Boki se provodio proces modernizacije koja se očitovala u reformi uprave, sudstva, policije i vojske. Potkraj pedesetih godina Boka s ostalom Dalmacijom je uključena u carinski sustav Austrije, te su nove olakšice potakle pomorsku i kopnenu trgovinu, osnivanje dioničkih društava, prvih oblika kapitalističkog poslovanja. Uz tradicionalne izvore života pokušale su se uzgajati i nove kulture te je Boka, primjerice, prednjačila u Dalmaciji u svilarstvu. U novome političkom ozračju kulturni život je oskudan i odvija se potiho u gradskim središtima Boke