Višestruki odnosi i neočekivani ishodi : prvo stoljeće hrvatske dječje književnost iz vizure povijesti čitanja, knjige i djetinjstva - Hameršak, Marijana (Array, 2009)
Tragom zagovora Rogera Chartiera i Roberta Darntona za dvojnim historiografskim i književnoteorijskim pristupom povijesti čitanja u radu se raspravlja o tendencijama (dominantnim nadindividualnim značajkama) dječjeg čitanja i njima pripadnim predodžbama djetinjstva u razdoblju od kraja 18. stoljeća do posljednjih desetljeća 19. stoljeća, odnosno, od početaka sustavne produkcije izrijekom i djeci namijenjenih knjiga na hrvatskom jeziku do snažnijeg zamaha produkcije izrijekom isključivo dječjih hrvatskih knjiga. Izdvajajući, dokumentirajući i interpretirajući izabrane autobiografske tekstove i popularne narativne, kao i paratekstualne (podnaslovne, pogovorne i sl.) reprezentacije dječjeg čitanja u tom razdoblju, rad se usredotočuje na jezičnu i klasnu stratifikaciju te žanrovsku, medijsku i dobnu fluidnost polja hrvatske književnosti 19. stoljeća, kao i na višestruke i uvijek isprepletene (ponekad povratne, a ponekad čak i promašene) odnose između čitatelja i knjiga, praksi i predodžbi te, u konačnici, između prošlosti i sadašnjosti