Katolička crkva u Istri i Prvi svjetski rat (1914.-1918.) - Trogrlić, Stipan (Array, 2009)
Cilj rada je prikazati položaj Katoličke crkve u austrijskoj pokrajini Istri u vrijeme Prvoga svjetskog rata, njezin odnos prema ratnim događajima kao i dijametralno suprotne nacionalno-političke orijentacije između talijanskog i hrvatskog katolicizma. Nacionalizmi su toliko opterećivali i hijerarhijsko-kleričko i laičko tkivo Crkve da je nacionalni kompromis, na temelju ispovijedanja iste vjere, bio nemoguć. Ono što se talijanskim biskupima, organiziranom katolicizmu i običnim vjernicima činilo normalnim - pridruženje Istre Italiji, hrvatski dio Crkve doživljavao je kao napad na temeljna prava hrvatskog naroda. Zalaganje, pak, hrvatskih crkveno-vjerničkih struktura za zajedničku južnoslavensku državu talijanski dio Crkve tumačio je kao napad "slavenskog popa politikanta" na temelje same civilizacije, a ne samo neupitni talijanski karakter Istre