Zdravstveno prosvjećivanje filmom ranih 1920-ih u Hrvatskoj - Dugac, Željko (Array, 2009)
Rad se bavi korištenjem filma za edukaciju i zdravstveno prosvjećivanje širokih slojeva stanovništva na području Hrvatske nakon Prvoga svjetskog rata, odnosno u razdoblju prije 1926. godine, dakle prije filmske djelatnosti Škole narodnog zdravlja u Zagrebu. Uz prezentiranje početnog zanimanja hrvatske medicinske zajednice za upotrebu filma u zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, rad prikazuje i ulogu novoosnovanih institucija u promicanju filma, njegove nabave i distribucije kao i do sada nepoznate domaće filmove koji su se koristili u zdravstvenom prosvjećivanju prije filmske produkcije Škole narodnog zdravlja