Španjolski Siget : simbolika Alcazara u hrvatskim novinama - Pavlaković, Vjeran (Array, 2009)
Tijekom Španjolskog građanskog rata (1936.-1939.) vodio se i promidžbeni rat između nacionalista i republikanaca. Ovaj članak prikazuje kako je hrvatski tisak opisivao opsadu Alcázara, jedne od ključnih bitaka prve godine građanskog rata. Hrvatski simpatizeri generala Franca poistovjetili su opsadu Alcázara s opsadom Sigeta (1566.), pri čemu su dijelovi hrvatskih desnih i nacionalnih krugova s odobravanjem gledali na borbu generala Franca protiv komunizma