Promišljanja o političkoj aktivnosti Matka Laginje, u povodu pokretanja lista Omnibus i održavanja općinskih izbora u Puli 1905. - Klaić, Željko, povjesničar (Array, 2009)
U svojoj društveno-političkoj aktivnosti Matko Laginja je vodio računa o postojećim odnosima snaga, uzimao u obzir razne čimbenike koji su mogli imati utjecaja na postizanje društveno-političkih ciljeva hrvatskoga narodnog pokreta u Istri. Pismo Matka Laginje s početka prosinca 1904., sačuvano u Spinčićevoj korespondenciji, kao i pokretanje lista Omnibus, govori o vremenu kada su istarski narodnjaci u Puli predvođeni Matkom Laginjom, namjeravali uz pomoć C. kr. mornarice, parirati utjecaju talijanskih građanskih liberala u mjesnoj općini Pula, i o vremenu kada su istarski narodnjaci u novooblikovanim izbornim listama, u ispravljenim izbornim listinama, na idućim zemaljskim ili državnim izborima očekivali jačanje svojih pozicija