Josip Matasović (1892.-1962.) – pravaški uskrisitelj ranonovovjekovne hrvatske kulture - Shek Brnardić, Teodora (Array, 2009)
Publikacija djela Josipa Matasovića Iz galantnog stoljeća iz 1921. predstavljala je značajnu novost u ondašnjoj tradiciji hrvatske historiografije. Naime, naglasak je stavljen na kulturnu, a ne političku komponentu povijesti hrvatskoga ranonovovjekovnog plemstva, što dotad nije bio slučaj. U ovom radu autorica kontekstualizira političke okolnosti izlaska knjige poslije Prvoga svjetskog rata, identificira Matasovićev koncept kulturne povijesti i kulture, definira značajke rokoko-kulture koja je u središtu piščeva interesa, te konačno analizira njezine kulturne i društvene manifestacije u Europi i u Hrvatskoj 17. i 18. stoljeća