Politička aktivnost istarskih Hrvata okupljenih oko lista Istarska riječ u Trstu 1923. – 1929. - Šetić, Nevio (Array, 2009)
Istarska riječ - Tjednik za pouku, gospodarstvo i politiku istarskog naroda izlazio je u Trstu od 11. siječnja 1923. do 10. siječnja 1929. U njoj su se izmjenično, svakoga drugog tjedna, objavljivali književni prilog Mladi Istranin i poučni prilog Narodni gospodar. Njezini su sadržaji bili nadahnuti hrvatskim rodoljubljem i antifašizmom. Značajna je i po tome što je u onoj sveopćoj težnji talijanskoga fašističkog režima, koja asimilira hrvatsko stanovništvo u Istri, izlazila na hrvatskom jeziku