Matica hrvatska u političkom životu Hrvatske 1935. - 1945. - Aralica, Višeslav (Array, 2009)
Ovaj rad obrađuje jedno desetljeće (1935. - 1945.) djelatnosti jedne od najznačajnijih kulturnih ustanova hrvatskog naroda – Matice hrvatske. Desetljeće je to velikih političkih preokreta, sloma dviju država i sukoba triju dominantnih ideologija Zapada. Hrvatsko društvo u tih dramatičnih deset godina iskusilo je tri različita oblika ostvarivanja nacionalnih ideoloških programa – jugoslavenski monarhistički centralizam donekle povezan s velikosrpskim nacionalnim programom u vrijeme diktature, (kon) federalistički pokušaj rješenja hrvatskoga nacionalnog programa u Banovini Hrvatskoj i nacionalistički pokušaj stvaranja totalitarne nacije-države