Odnos hrvatskih, slovenskih i talijanskih komunista prema NOP-u i državno-pravnom statusu Istre (1941. - 1945.) - Dukovski, Darko (Array, 2009)
Odnos hrvatskih, slovenskih i talijanskih antifašista prema pitanju državno-pravnog statusa Istre u razdoblju od 1942. do 1945. jedno je, čini se, od najsloženijih pitanja hrvatske historiografije uopće. Ne možemo se pohvaliti temeljnim radovima o ovome problemu, ne samo zato što je arhivska građa oskudna, nego i zato što je do sada nedostajalo dobre volje da se ovaj problem sustavnije objasni, a uz to u objašnjenju su sudjelovale političke strukture koje su cjelokupni problem ispolitizirale