Endoscopic ultrasound in solid pancreatic masses : current state and review of the literature - Tadić, Mario (Array, 2010)
Prije otprilike 25 godina endoskopski ultrazvuk (EUS) uveden je u kliničku praksu kako bi omogućio bolji pregled promjena u gušterači. U to vrijeme, EUS je bio nadmoćan ostalim metodama u otkrivanju tvorbi u gušterači, a uz kasnije uvedenu citološku punkciju vođenu EUS-om omogućeno je i postavljanje tkivne dijagnoze. Tijekom vremena EUS je tehnološki napredovao. Cilj ovog pregleda je iznijeti najnovije literaturne dokaze o utjecaju EUS-a i EUS-FNA na dijagnostiku promjena u gušterači s posebnim osvrtom na razlikovanje dobroćudnih od zloćudnih promjena