Lung lavage cell profiles in diffuse lung disease - Peroš-Golubičić, Tatjana (Array, 2010)
Standardni armamentarium testova kojima se koriste pulmolozi su laboratorijski testovi, testovi plućne funkcije, različite slikovne tehnike (konvencionalni rendgenološki pregled, kompjutorizirana tomografija i druge) i patohistološka analiza bioptata. Minimalno invazivna tehnika bronhoalveolarne lavaže, uz ranije spomenute tehnike, važan je dijagnostički instrument koji olakšava dijagnostiku različitih difuznih plućnih bolesti. Analiziraju se upalne stanice bronhoalveolarnog lavata, traže se maligne, i u određenim okolnostima vrše se dodatna bojenja kako bi se detektirale i neke druge stanice