Monocytes in metabolic disorders : opportunities for flow cytometry contributions - Pandžić Jakšić, Vlatka (Array, 2010)
Kronična upala smatra se temeljnim uzrokom ateroskleroze, debljine i šećerne bolesti. Posredovana je stanicama urođenog imunološkog sustava poput makrofaga, ali isto tako i njihovim prethodnicima, monocitima u cirkulaciji. Razmotrili smo uloge podskupina monocita te različitih monocitnih aktivacijskih biljega u kontekstu metaboličkih poremećaja. Primjena metode protočne citometrije u tom području doprinijela je novom razumijevanju patofizioloških mehanizama. Moguća značenja tih spoznaja u dijagnozi, prognozi i razotkrivanju terapijskih ciljeva u metaboličkim poremećajima preostaju kao izazov u budućnosti