Current organisation of clinical cytology in Croatia - Miličić-Juhas, Valerija (Array, 2010)
Danas je u Hrvatskoj citološka djelatnost organizirana u 46 citoloških organizacijskih jedinica u 23 grada s ukupno zaposlenih 350 djelatnika: 101 liječnik specijalist kliničke citologije, 20 specijalizanata kliničke citologije, 141 citotehnolog (citoskriner), 45 zdravstvenih tehničara te 25 djelatnika administrativnog i 18 pomoćnog profila. Unatoč zapošljavanju većeg broja citotehnologa tijekom posljednjih deset godina, i dalje je prisutan neprihvatljiv odnos broja specijalista citologa i citotehnologa (1:1,4) koji je posljedica u prvom redu neriješenog školovanja citotehnologa na nivou trajne, kompletne i statusno priznate edukacije