Neonatal hemophagocytic lymphohistiocytosis : case report - Roganović, Jelena (Array, 2010)
Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) je ozbiljno stanje prekomjerne upalne reakcije karakterizirano produljenom vrućicom, hepatosplenomegalijom i citopenijom. Najznačajnija patohistološka značajka HLH je akumulacija aktiviranih T limfocita i makrofaga pretežno u limfoidnim organima. Iako se može javiti u svim dobnim grupama, neonatalni početak bolesti je vrlo rijedak. U radu je prikazan slučaj neonatalne HLH s anemijom i respiratornim teškoćama na rođenju