Lymphomatoid granulomatosis in a 23-year-old man : cytological and histological typing and rapid response to steroid and cyclophosphamide combination therapy - Rakušić, Neven (Array, 2010)
Limfomatoidna granulomatoza (LG) danas se definira kao ekstranodalni angiocentrični i angiodestruktivni limfoproliferativni poremećaj s različitim spektrom histološkog stupnja diferenciranosti i kliničke agresije. Histološki grading i klinički tijek ovise o broju atipičnih velikih EBV+ B limfatičnih stanica. Prikazan je slučaj 23-godišnjeg mladića s izraženim simptomima povišene temperature, pojačanog znojenja, intolerancije napora i dispneje, te s radiološki verificiranim nodularnim i destruktivnim infiltratima pluća obostrano, inicijalno tretiranim antituberkuloticima u trajanju od 1,5 mjesec