Diagnosis of visceral leishmaniasis by fine needle aspiration cytology of an isolated cervical lymph node : case report - Beljan, Renata (Array, 2010)
61 godišnja pacijentica se javila zbog izoliranog, lagano uvećanog, bezbolnog limfnog čvora na desnoj strani vrata, bez drugih znakova i simptoma bolesti. Laboratorijski testovi, uključujući hematološke i biokemijske parametre su bili uredni. UZ vrata je pokazao jedan limfni čvor na desnoj strani vrata (10 mm) i jedan manji reaktivni limfni čvor na lijevoj strani vrata. Citološkom analizom materijala našla se polimorfna populacija limfocita, histiocita, epiteloidnih stanica, plazma stanica, "tingible body" makrofaga te makrofaga ispunjenih amastigotima lišmenije. Liječenje sa stiboglukonat Na (Pentostam) je dovelo do potpunog oporavka