Cytologic characteristics of adenoid cystic carcinoma of the cervix uteri : case report - Barišić, Ana, liječnica (Array, 2010)
Adenoid cistični karcinom je rijetka maligna neoplazma koju obično nalazimo u žlijezdama slinovnicama, iako se ovaj tumor pojavljuje i u drugim dijelovima tijela. U slučaju bolesti vrata maternice, adenoid cistični karcinom je izrazito rijedak, obično u postmenopauzi. U literaturi je opisano svega nekoliko slučajeva u citološkim uzorcima vrata maternice. U našem radu prikazan je slučaj 74-godišnje pacijentice s krvarenjem u postmenopauzi. Analizirani su Papa razmaz kao i obrisak vrata maternice osušen na zraku te obojen po Papenheimu