Cervical cancer screening programme in Primorsko-goranska county, Croatia : the results of the pilot study - Vrdoljak-Mozetič, Danijela (Array, 2010)
U Hrvatskoj se provodi oportunistički probir raka vrata maternice još od njegova uvađanja 1960-ih, uz postojanje visoko kvalitetne ginekološke citologije s dugom tradicijom i široke mreže primarnih ginekoloških ambulanti. U Primorsko-goranskoj županiji (PGŽ) pilot program probira "Rano otkrivanje raka vrata maternice" započeo je 2006. godine kao prvi organizirani probir za rak vrata maternice u Republici Hrvatskoj. Premda ograničenog opsega, u dvije godine provođenja programa probira za rak vrata maternice u PGŽ zamijećeno je povećanje stope sudjelovanja žena u programu kao i poboljšanje kvalitete citoloških uzoraka