Epitheloid hemangioendothelioma in patient with liver transplantation - Filipec Kanižaj, Tajana (Array, 2010)
Maligni epiteloidni hemangioendoteliom jetre je rijetki maligni tumor porijeklom od stanica krvnih žila s nepoznatom etiologijom i varijabilnim prirodnim tijekom. U vrijeme postavljanja dijagnoze većina bolesnika prezentira se s multifokalnim tumorskim promjenama koje zahvaćaju oba režnja jetre. U terapiji provode se postupci resekcije dijela jetre, transplantacije jetre, kemoterapije, zračenja i/ili imunomodulatorne terapije. Obzirom na rijetkost navedenog tumora i nepredvidiv prirodni tijek bolesti nemoguće je generalno procijeniti efektivnost navedenih terapija. U ovom prikazu cilj je prikazati kliničke aspekte, dijagnostičke mogućnosti, terapijske modalitete i tijek bolesti kod bolesnice s transplantiranom jetrom uslijed navedenog rijetkog tumora