Post-thaw viability of cryopreserved hematopoietic progenitor cell grafts : Does It Matter? - Vrhovac, Radovan (Array, 2010)
Vijabilnost pripravka krvotvornih matičnih stanica iz periferne krvi (KMSPK) i njen utjecaj na klinički tijek nakon transplantacije istraživani su kod 81 uzastopne transplantacije (72 autologne i 9 alogeničnih) provedene u bolesnika oboljelih od hematoloških bolesti. Pokazali smo da transplantacija KMSPK dovodi do hematopoetskog oporavka neovisno o tome koliko je dugo pripravak KMSPK bio zamrznut i neovisno o vijabilnosti stanica nakon odmrzavanja. Time se potvrdila otpornost CD34+ stanica na postupke zamrzavanja i odmrzavanja koji se rutinski provode u svakodnevnoj praksi