Morphometric and DNA image analysis of bronchoalveolar lavage fluid macrophages nuclei in interstitial lung diseases with lymphocytic alveolitis - Smojver-Ježek, Silvana (Array, 2010)
Makrofagi su u većine bolesti plućnog intersticija, kao i u limfocitnom alveolitisu, najbrojnija stanična populacija u bronhoalveolarnom lavatu. Cilj rada bio je uz morfometrijsku analizu jezgara makrofaga u bronhoalveolarnom lavatu bolesnika sa bolestima plućnog intersticija procijeniti mogućnosti razlikovanja sarkoidoze od drugih bolesti intersticija koje se prezentiraju limfocitnim alveolitisom