Urine immunocytology as a noninvasive diagnostic tool for acute kidney rejection : a single center experience - Mihovilović, Karlo (Array, 2010)
Biopsija bubrega je zlatni standard za postavljanje dijagnoze akutnog odbacivanja bubrega u transplantaciji bubrega. Zbog svoje invazivnosti, biopsija bubrega ima kontraindikacije i značajne nuspojave. Pronalazak neinvazivne metode za dijagnosticiranje akutnog odbacivanja unaprijedilo bi praćenje transplantiranih pacijenata. Cilj ove studije je bio procjena pouzdanosti immunocitologije urina na T-limfocite, u usporedbi sa biopsijom bubrega, u postavljanju dijagnoze akutnog odbacivanja u pacijenta s transplantiranim bubregom. U ovu prospektivnu studiju uključeno je 56 pacijenata s transplantiranim bubregom ili bubregom i gušteračom. Pacijenti su ili transplantirani u Kliničkoj bolnici »Merkur«, ili su samo praćeni u Kliničkoj bolnici »Merkur« nakon transplantacije u drugoj bolnici