Alcohol sclerosing ovarian cystic lesions : 20 years experience - Kukura, Vlastimir (Array, 2010)
Svrha rada je prikazati tehniku punkcije i konzervativno liječenje cističnih tvorbi jajnika. Uključeni su slijedeći kriteriji: 1) Cista treba biti jednokomorna, bistrog sadržaja, glatke unutrašnje stjenke čahure, bez pregrada i bez neovaskularizacije na transvaginalnom obojenom i osnaženom dopleru. 2) Serumske vrijednosti CA-125 moraju biti ispod 35 U/mL. Punkcija je jednostavna i lako izvodljiva. Postupak s 95% alkoholom pokazuje dobre rezultate. Recidivi se tretiraju laparoskopijom ili laparotomijom