Novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti i prava u sustavu socijalne skrbi u odabranim zemljama - Bejaković, Predrag (Array, 2009)
Usprkos harmonizaciji socijalne politike u Europskoj uniji, među članicama EU-a u sustavima prava za vrijeme nezaposlenosti i socijalne skrbi razlike su gotovo veće od sličnosti u pogledu iznosa naknada, njihovog trajanja i uvjeta za ostvarivanje. Općenito, postoje tri osnovna obrasca socijalne politike, pa slijedom toga, i prava u sustavima zapošljavanja i socijalne skrbi: prvi je neo-liberalni u kojem je naglasak na učinkovitosti tržišta, restriktivnoj politici pomoći i velikoj društvenoj stratifi kaciji (npr. Velika Britanija i Irska); drugi je socijalno–demokratski u kojem je društvena stratifikacija mala, vrlo je razvijen sustav javne socijalne skrbi, država neposredno pruža zaštitu ili fi - nancijski pomaže ugroženim članovima društva, te im nastoji poboljšati kvalitetu života i omogućiti puno sudjelovanje na tržištu rada odnosno osiguranje za vrijeme nezaposlenosti (npr. skandinavske zemlje); treći je korporatistički u kojem je visoka stratifi kacija, a državna se intervencija ostvaruje reguliranjem tržišta ili fi nancijskom pomoći (npr. Njemačka i Francuska). Ovoj se tipologiji može dodati skupina mediteranskih zemalja (Španjolska, Portugal, Grčka), s visokim stopama nezaposlenosti i većinom slabije razvijenim javnim uslugama te zaštitom za vrijeme nezaposlenosti i siromaštva