Socijalna situacija u Europskoj uniji 2005 - 2006 : pregled - Puhovski, Tamara (Array, 2009)
Nepovoljne demografske i gospodarske promjene predstavljaju izazov održavanju visoke razine socijalne kohezije u Europi. Riječ je o izazovima vezanim uz zapošljavanje, mirovine, zdravstvenu zaštitu, ali i rastući broj imigranata. Starenje europskog stanovništva te očekivanje skorašnjeg izlaska takozvane »baby – boom« generacije iz rada i stvaranja još većeg pritiska na mirovinski i zdravstveni sustav, dovodi u pitanje održivost ideje međugeneracijske solidarnosti u socijalnim sustavima. Često se iznose sumnje u opstanak europskog socijalnog modela, dok su pojedinci zabrinuti za svoju socijalnu dobrobit i osobnu budućnost. Zbog toga je prilagodba promijenjenim demografskim okolnostima, u smislu uspostavljanja drugačijih međugeneracijskih odnosa, nužna za pozitivniju percepciju i jaču vjeru u budućnost Europe. Publikacija Europske komisije »The social situation in the European Union 2005 – 2006: Overview« bavi se upravo traženjem nove međugeneracijske ravnoteže. Iznosi se realna zabrinutost demografskim trendovima i njihovim utjecajima na sustave socijalne politike i socijalnu koheziju u narednim desetljećima, ali i u skorijoj budućnosti, pa i sadašnjosti. Prikazani su relevantni demografski pokazatelji te analize prihoda i uvjeta života prema dobi i obilježjima obitelji ili kućanstva. Tekst koji slijedi prijevod je cjelovitog teksta dokumenta, uz izbor pojedinih grafičkih prikaza. Izvorni dokument dostupan je na mrežnoj stranici: http://ec.europa.eu/employment_soci