Principi održivog razvoja u strateškim dokumentima Republike Hrvatske - Matešić, Mirjana (Array, 2009)
Članak donosi pregled strateških razvojnih dokumenata Republike Hrvatske s aspekta preuzimanja principa održivog razvoja. Republika Hrvatska se Rezolucijom o zaštiti čovjekove sredine i Strategijom održivog razvitka opredijelila za održivi razvoj. Pregledom Strategije održivog razvitka Republike Hrvatske i sektorskih strategija koje bi trebale preuzeti i provesti pojedine odredbe za postizanje održivog razvoja utvrđeno je da se uglavnom održivi razvoj preuzima na deklarativnoj razini dok kroz programe i planirane aktivnosti u najvećem broju slučajeva nije vidljiva namjera zakonodavca za održivim razvojem Hrvatske