Sociologija i ideologija - Kalanj, Rade (Array, 2009)
Ovaj je rad pokušaj retematizacije međuodnosa sociologije i ideologije. U tom se smislu ponajprije navode razlozi zbog kojih se obično smatra da je takav zahvat suvišan i nepotreban. Potom se, polazeći od metodičke sumnje u takvo decidirano stajalište, iznose razlozi zbog koji je propitivanje navedenog međuodnosa teorijski relevantno i uvijek otvoreno. Uporišta za tu tvrdnju traže se u teorijama ideologije kakve su formulirali Louis Althusser, Michel Foucault, Norbert Elias i Jürgen Habermas, ali i neki drugi sociološki i fi lozofski mislioci. Osloncem na te teorijske koncepcije nastoji se pokazati neizbježna sprega između sociologije kao znanosti i ideologije kao empirijske činjenice društvenog imaginarija. Zastupa se teza da sociologija, čak i onda kada je scijentistički najsamouvjerenija, uvijek ostaje u "zagrljaju" ideologije. To dolazi do izražaja ne samo u teorijskoj nego, na određeni način, i u empirijskoj sociologiji. U radu se, s tim u vezi, posebno inzistira na pojmovima društva i regulacije, koji su postali plijenom neoliberalne ideologije i doveli do raznovrsnih ideoloških priklona sociološkog diskursa. Ideologija nije samo puki predmet sociološkog mišljenja i istraživanja nego i skup više ili manje aktualiziranih, više ili manje dominantnih, lažnih ili istinitih ideja koje utječu na to mišljenje i istraživanje