Vanjska politika Dubrovačke Republike : (primjer međunarodne suradnje i diplomatske vještine) - Berković, Svjetlan (Array, 2009)
Vanjska politika i sposobnost diplomacije imale su presudnu ulogu za opstanak i razvitak Dubrovačke Republike tijekom više od četiri i pol stoljeća. U cijelom tom razdoblju Dubrovačka Republika posjeduje vanjskopolitički suverenitet koji se manifestira u njezinoj samostalnosti u odlučivanju o odnosima s drugim državama, uključujući i priznavanje drugih država, u samostalnosti u sklapanju međunarodnih ugovora, u samostalnosti u uspostavi i održavanju diplomatskih i konzularnih odnosa. Takve geopolitičke i druge relevantne značajke Dubrovčani su znali mudro i vješto procjenjivati i koristiti u obrani svoje neovisnosti i suverenosti te gospodarskog razvitka, služeći se pritom gotovo isključivo diplomatskim sredstvima i diplomatskom vještinom. Kao mala zemlja bez vojne sile Dubrovnik se održao tražeći zaštitu moćnih država, poput Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, pape, španjolskog kralja i na kraju Turske. Usprkos priznavanju "vrhovne zaštite" prvo Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, a potom Turske, Dubrovačka Republika uspjela je uspostaviti i sačuvati tijekom stoljeća sve relevantne sastavnice državne suverenosti